Steinerpäiväkoti Pajulinnussa vuodenaikojen juhlien esivalmistelut ja juhlien viettäminen ovat tärkeitä kohokohtia arkisten aherrusten ja leikkien keskellä. Esittelemme muutamalla lauseella kutakin juhlaa:

Pääsiäisjuhlaa vietetään pääsiäisviikolla. Vuosittain päiväkodin aikuiset rakentavat lapsille koettavaksi kauniin pääsiäispuutarhan kukkineen ja kauniine asetelmineen. Joka kerta se on yhtä koskettava ja valoisa kokemus lapsille. Sitä toteutettaessa otetaan alle 7-vuotiaan lapsen kehitysvaihe huomioon. Pääsiäistä juhlistetaan myös juhla-aterialla. Lapset kokoontuvat istumaan pitkien katettujen pöytien ääreen juhlavaatteissaan.

Metsänväenkarnevaaleja vietetään vapun alla. Lapset ja aikuiset saavat pukeutua metsänväeksi ja niin keijukaiset, menninkäiset, karhut, ketut, oravat, puput ja sammakot, prinssit ja prinsessat tapaavat toisensa. Metsässä käydään auttamassa oravaperhettä. Metsänväki kokoontuu tietenkin viettämään kevään saapumisen juhlapäivää myös herkutellen yhdessä.

Kevätjuhlaa vietetään koko perheen voimin toukokuun lopulla päiväkodilla. Juhlassa muistetaan ertityisesti eskarilaisia.

Sadonkorjuu-Mikaeljuhlaa vietetään päiväkodissamme syksyn kohokohtana Mikkelinpäivän tienoilla. Lapset pukeutuvat silloin juhlavaatteisiin ja päiväkodin aikuiset esittävät heille nukketeatteriesityksen Pyhä Yrjänä ja Lohikäärme.

Kesän ja syksyn sadosta ja elonkorjuusta kiitollisina asetutaan pitkään ruokapöytään ja syödään päiväkodissa valmistettua juhlaruokaa. Vanhemmat lapsineen osallistuvat sadonkorjuupöytäasetelman kartuttamiseen. Kun asetelmapöydässä on erilaisia vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä sekä viljoja ja kukkasia, voi vain ihailla kesän antimia kiitollisena. Samalla lapsille tulevat tutuksi luonnon antimet monipuolisesti.

Lyhtyjuhlaa vietetään pimenevässä marraskuussa Martinpäivän aikaan. Tapana on lähteä aamulla tai illalla lasten ja vanhempien kanssa lyhtykulkueena päiväkodin pihasta kävelylle. Pimeyden lisääntyessä luonnossa tuodaan päiväkotiin sisälle mieltä lämmittävä lyhtyjen valo. Juhlan viettoa jatketaan nukketeatteriesityksellä, jonka aiheena on toistensa auttaminen ja vähästäänkin toisille antaminen.

Tonttulanpaja-satumaa. Lapset pääsevät päiväkodille rakennettavan satumaisen Tonttulanpajan tunnelmassa touhuamaan kädentöitä ja virittäytymään tulossa olevaan jouluun tonttuvaatteet päällä.

Adventtijuhlaa vietetään päiväkodilla ensimmäisen adventin alla. Adventtijuhlaa aikuiset valmistelevat etukäteen ja sommittelevat havupolku-spiraalin salin lattialle. Sen keskustassa on kynttilä palamassa ja jokainen lapsi sai vuorollaan hakea joulunvalon omaan kynttiläänsä ja asettaa sen kynttilänjalkaan niin, että hämärä sali vähitellen tulee valoisaksi kynttilänvaloista. Lapset  juhlavaatteissaan kuuntelevat hiljaa ja hartaana legendaa Marian valmistautumisesta lapsen syntymään lasten ja enkelien auttaessa häntä. Lasten laulut kaikuvat heleästi.

Joulun alla on perinteeksi muodostunut Laulukoulun kuoron korkeatasoinen joulukonsertti päiväkodilla. Lapset hiljentyvät hartaina ja mielenkiinnolla kuuntelemaan.

Lucianpäivänä Steinerkoulun Lucia- kulkue esiintyy päiväkodilla. Kaksi- kolmekymmentä oppilasta laulaa ja pienet päiväkodin lapset katselevat kunnioittaen isompia esiintyjiä ja omaksuvat samalla esiintymistaitoja.

Jouluruokailu ja pitkä yhteinen ruokapöytä, jonka ääressä kaikki syövät, on joulukuun kohokohta ja joulumielen nostattaja.

Joulujuhlaa vietetään lasten, vanhempien ja sisarusten kanssa. Niin pienet kuin isoimmatkin lapset laulavat tai näyttelevät. Pienempien esitys saattaa sujua laulun ”Kello löi jo viisi tahdissa”. Esiopetusikäiset näyttelevät vaikkapa ”Jänis ja 2 porkkanaa” tai Joulukuvaelman ja viisivuotiaat ”Tupa tupanen” näytelmän. Esitysten lisäksi tarjoilu ja pieni joulupaketti nostattavat tunnelmaa.

Syntymäpäivät ovat tärkeitä päiväkodissamme. Jokaisen lapsen syntymäpäivää vietetään yhdessä ryhmän kesken. Juhlan alussa sankari puetaan silkkiviittaan ja hän saa kruunun päähänsä. Häntä odottaa kaunis valtaistuin, johon hän saa istua. Opettaja sytyttää kynttilän ja kaikki ympärillä olijat yhtyvät lauluun ”Käteni mä levitän, tartun käteen lähimmän… hienot juhlat, kaikki hohteloo.” Laulun jälkeen on syntymäpäiväpuhe. Tarinan alku on kaikille sama ja loppuosa koostuu jokaisen lapsen persoonallisen elämänkerran mukaisesti merkittävistä muistoista, joita vanhemmat ovat kirjoittaneet opettajalle tätä varten. Tarinan jälkeen lauletaan onnittelulaulu ja sankarille annetaan lahja. Päivänsankari saa tarjota päiväkodinväelle jälkiruuan juhlansa kunniaksi.

Muita tapahtumia päiväkodissamme ovat retket ja vierailevat esiintyjät. Arjen keskellä retket ovat tärkeitä ja odotettuja. Viikoittaisten lähiluontoretkien lisäksi retkiä tehdään päiväkodin ulkopuolelle 3-4 kertaa vuodessa.

Lasten ulkoilupäivää vietetään helmikuussa. Linja-autolla huristellaan aamupäiväksi pulkkamäkeen Jouppilanvuorelle tai Kyrkösjärvelle. Retkieväät syödään hyvällä ruokahalulla pikku mökissä.

Kevätretket. Keväällä isompien lasten kevätretki tehdään vaikkapa liikennepuistoon. Matka sinne taittuu leikkijunalla. Pienten lasten kevätretki on viime vuosina tehty pikkubussilla maatilalle, joissa voi tutustua eläimiin. Katselemme, silittelemme ja ruokimme pihalla olevia hevosia ja lampaita sekä koiria ja kissoja. Vasikat ja lehmätkin tulevat tutuiksi ja jälkikäteen leikit saavat oikeiden esikuvien kautta uusia ulottuvuuksia. Teemme myös yhteistyötä Ekoviljelijöiden kanssa. Olemme päässet katsomaan, kun lehmät päästetään ensikertaa talven jälkeen laitumelle ja päässeet tapaamaan kanoja.

Aina kun vain mahdollista päiväkodissa pyritään järjestämään taiteellisesti laadukkaita vierailevia taide-esityksiä. Ainakin pari kertaa vuodessa päiväkodilla on joko vieraileva nukketeatteriesitys, kuoro tai orkesteri tai vaikkapa lapsille ohjattu taideliikuntatunti.